Energies renovables

Energies Renovables

En un model energètic sostenible és prioritari avançar en el camí del foment de les energies renovables de manera sincronitzada amb una estratègia d’estalvi i eficiència energètica ja que aquests àmbits són complementaris. És a dir, cal impulsar les fonts energètiques renovables fins al seu màxim potencial però, al mateix temps, reduir les necessitats energètiques de la societat a uns valors que permetin que les energies renovables en siguin la component principal.

Les energies renovables són l’aposta estratègica de futur per que són netes, es restitueixen gratuïtament, i poden ser part de la solució al problema energètic a llarg termini. Tanmateix representen el recurs energètic autòcton més important de Catalunya i el seu aprofitament energètic redueix la dependència energètica externa.

 

L'energia eòlica

L’energia eòlica fa referència a aquella tecnologia que aprofita l’energia cinètica del vent per convertir-la en energia elèctrica o mecànica.

L’energia solar tèrmica

L’energia solar tèrmica consisteix en l’aprofitament directe de la radiació solar incident en forma d'energia calorífica.

L'energia solar fotovoltaica

L'energia solar fotovoltaica és una metodologia d'obtenció d'energia elèctrica gràcies a cèl·lules fotoelèctriques.

La conversió fotovoltaica es basa en l’efecte fotoelèctric, es a dir, la transformació directa de l’energia lumínica que prové del Sol en energia elèctrica.

Quan un determinat material és il·luminat amb la part visible de l’espectre solar, part dels electrons que configuren els seus àtoms absorbeixen l’energia dels fotons de la llum, alliberant-se així de les forces que els lliguen al nucli i adquirint llibertat de moviment. Aquest espai que ha deixat l’electró tendeix a atraure qualsevol altre electró que estigui lliure. Per a convertir aquest moviment d’electrons en corrent elèctrica es necessari direccionar el moviment dels electrons creant un camp elèctric en el sí del material.

 

Energia hidràulica

La finalitat de les centrals hidroelèctriques és aprofitar, mitjançant un salt existent en un curs d’aigua, l’energia potencial continguda en la massa d’aigua per convertir-la en energia elèctrica, emprant turbines acoblades a alternadors.

 

Biomassa i residus renovables

S'hi engloben la biomassa llenyosa, el biogàs, els biocarburants i els residus renovables.

 

La biomassa llenyosa

El terme biomassa es refereix al conjunt de tota la matèria orgànica d’origen vegetal o animal, que inclou els materials que procedeixen de la transformació natural o artificial.

L’energia que es pot obtenir de la biomassa prové de la llum solar, la qual, gràcies al procés de fotosíntesi, és aprofitada per les plantes verdes i transformada en energia que queda acumulada a l’interior de les seves cèl·lules. Aquesta energia pot ser traspassada per la cadena alimentària al regne animal. L’energia acumulada a la biomassa pot ser alliberada sotmetent-la a diversos processos d’aprofitament energètic.

L’aprofitament de l’energia de la biomassa contribueix notablement a la millora i conservació del medi, ja que no té un impacte mediambiental significatiu, atès que el CO2 que s’allibera a l’atmosfera durant la combustió ha estat prèviament captat pels vegetals durant el seu creixement; per tant, el balanç final és nul.

 

Biogàs

Els tractaments biològics obtenim l’anomena’t biogàs. El biogàs és un combustible gasós, format principalment per metà i diòxid de carboni, que s’obté a partir de la degradació biològica de la matèria orgànica en absència d’oxigen (digestió anaeròbia).
El biogàs es pot generar a partir de residus d’instal·lacions agroramaderes, de fangs generats a Estacions Depuradores d’Aigües Residuals (EDAR) i de la fracció orgànica de Residus Sòlids Urbans (RSU).
El contingut en metà del biogàs possibilita el seu ús com a font d’energia per aplicacions amb tecnologies que utilitzen com a combustible el gas natural:

  • La producció d’electricitat i/o calor en turbines de gas o motors
  • L’ús directe com a combustible en el transport
  • L’ús directe a través de la seva injecció a la xarxa de gas natural

 

Biocarburants

S’anomenen biocarburants tots aquells combustibles líquids destil·lats a partir de productes agrícoles.

 

Es poden distingir dues classes de biocarburants:

  • Bioetanol: alcohols i els seus derivats,
  • Biodièsel: olis obtinguts a partir dels cultius de llavors oleaginoses, com ara la colza, la soja i el gira-sol.

 

Residus

Les deixalles que generem a casa nostra i que cada dia dipositem al contenidor de la cantonada que són triades per poder-ne reciclar i recuperar tot allò que sigui possible.
La fracció no recicable rep diversos tractaments:

  • sovint són situades en dipòsits controlats,
  • incinerades o
  • tractades per obtenir-ne compost.

Aquests processos, ben gestionats, ajuden a millorar el medi ambient i, a més, l’home ha après a aprofitar-ne l’energia que alliberen en la descomposició. D’altra banda, el tractament dels RSU, ja sigui mitjançant reciclatge, compostatge, metanització o incineració permet reduir considerablement el volum de deixalles, de lixiviats generats i la generació de males olors.

 

Empreses energies renovables

IMMOSOLAR: Des de fa de  10 anys, en Immosolar,  es dediquen a intentar aconseguir un gran repte per ells: fer arribara tothom l’energia  solar durant l’any sencer i integrar-la.